Курортно село се бори за опазване на минералната вода и направеното от предците им

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Гражданско сдружение с нестопанска цел се обяви срещу разграбването на природните богатство в ущърб на местните жители.

Нямат никакви политически цели. Канят на общоселско събрание, за да чуят исканията. "Обединени за защита на Баня" пита властта в Разлог къде да играят децата, къде да се къпят и плажуват на минерална вода и защо направените през годините преди прехода улици са превърнати в паркинги в полза на честни интереси.

"Във връзка с особено засиления инвеститорски интерес към село Баня, което е разбираемо, предвид богатите природни дадености на района, ние - местното население останахме без обществена минерална баня, без селски плаж, без стадион, без парк, без детски площадки и въобще почти без въздух да дишаме. Всички тези общински сгради и терени бяха предоставени на големи инвеститори за частно плозване за 35 години или продадени. Опасяваме се от презастрояване. Големите просторни улици на селото, проектирани от първия кмет Ангел Даракчиев, са превърнати в паркинзи, поради липса на такива от хотелите и къщите за гости. Децата няма къде да играят, младежите няма къде да оползотворяват свободното си време.
На мнение сме, че всичко има своя предел - нямаме нищо против частния интерес, но трябва да има баланс", настояват от сдружението, което няма никакви политически цели.

"Нашите деца, нашите младежи, майки и бащи заслужават не по-малко от тези на туристите да ползват минералната вода от изворите на Баня - и нашите деца искат да плуват, и ние искаме да имаме голям минерален блаж с красива гледка към Пирин и простор на погледа. Населението на Баня заслужава да има хубава, обновена и функционална здравна служба с поне 2-3 лекарски кабинета, с линейка и зъболекарски кабинет. Инфраструктурата на селото трябва да отговаря на едни съвременни европейски стандарти - обновени улици и изнесени паркови пространства извън населеното място", пишат от сдружението в Баня. Публикуваме исканията без редакторска намеса:

- Обновени, обезопасени и интересни детски площадки в отделните райони на селото!
- Спортни игрища и стадион за младежите!
- Просторен и красив парк с места за отдих и разходки!
- Просторна и достъпна обществена баня.

Организират събрание на 25 април в читалището от 19.00 часа с надежда за опазване на поне малкото останало наследство от предците им и да извоюват онова, което им се полага. Поканата им е отправена и към кметовете на Разлог, Баня и общински съветници от региона.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано