"Лафка" в Благоевград - 8 години по-късно

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

"Лафка" затвори всичките си 28 обекта в Благоевград точно две години преди изтичане на "тайния" договор за старта на търговската дейност.

"Влезлите в сила на 21 февруари нови рестриктивни законови ограничения в областта на лотарийните игри и въвеждането на държавен монопол, водят до значителен спад на продажбите в търговската мрежа на „Lafka“ и до практическа невъзможност за нормалното функциониране на дружеството. Поради тази причина „Лафка Маркет“ АД преустановява оперативната си дейност. Дружеството разполага с достатъчен финансов ресурс за погасяване на своите задължения в най-кратки срокове", съобщиха в сайта на дружеството днес.

Търговци коментираха, че до дни част от тях ще превърнат в будки за цигари, напитки и пакетирани закуски. Лавките в Благоевград до момента бяха основите разпространители на вестници и билети от Националната лотария, която след спирането предизвика финансов колапс в дружеството, свързано с депутата от ДПС Делян Пеевски.

В Благоевград "Лафка" стъпи скандално през 2012 година. Договорът с дружеството на Пеевски-"Табак маркет", бе подписан от екскмета Атанас Камбитов. Параметрите на договара останаха тайна, въпреки водено дело и решение на ВАС - бившият градоначалник да го огласи. Тогава общинари коментираха, че търговските обекти, в най-атрактивните райони на Благоевград, са дадени почти без пари. Не се поведе търг или конкурс, не стана ясно дали в Общината са влезли вноските по подписания 10-годишен договор.

Факт е обаче, че отварянето на будките, доведе до фалит много благоевградски търговци, плащащи наеми от 1000 до 5000 лева месечно. Случаят с подписването на договора между община Благоевград и "Табак маркет" стана нарицателен за начина, по който веригата стъпи на пазара с продажбите на дребно в България. След Благоевград, но по същия начин, дружеството разположи павилионите си в Гоце Делчев, Дупница, Самоков, Кюстендил, Велинград и в още 130 общински центрове у нас. 

Два пъти общинските съветници в Благоевград дебатираха на сесии договора с "Табак маркет". Тогава Камбитов изтъкна, че е изключително изгодно за общината. Едно от тези условия е, че ако то бъде прекратено по каквито и да било причини, общината не дължи неустойка. Стигна се до дело във ВАС, заведено от лидера на ДСБ и местен парменталист Калоян Ханджийски. Спечели го и въпреки всичко, екскметът не разсекрети колко пари влизат в хазната и с кого конкретно е подписано споразумението.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано