Лъвски скок в чест на Апостола

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Атлетически клуб "Джордан" провежда традиционното състезание, познато като Лъвски скок. Надпреварата в Благоевград е в чест на Васил Левски. Навършват се 186 години от рождението на Апостола.

Състезанието е под надслов "Достойни за името на Апостола". Ще се провете скок на дължина на 17 юли от 10.00 часа на пистата в СК "Пирин". Право на участие имат всички желаещи без възрастови ограничения. Общинарите в Благоевград ще подосигури награди и грамоти за победителите.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 година. Датата се е наложила в българската историография от десетилетия като рождена дата на най-изтъкнатия деец на освободителното дело по българските земи през XIX век. Въпреки че повечето учени правят уговорката, че не разполагат с нито един автентичен документ по въпроса, косвените данни изглежда са достатъчно за първите биографи на Васил Левски. Така на базата на спомени на роднини още Георги Кирков, Захари Стоянов и Стоян Заимов приемат и налагат 1837 за годината, в която се е родил Апостола. Още три са възможните години на раждане на Васил Иванов Кунчев, които имат своите застъпници сред учените. Това са:

1840 г., за която съвсем скоро бяха открити най-солидните документални източници;
1843 г. заради информация от любимия на Иван Вазов в. „Съветник“ (1863 – 1870);
1846 г., за която се прави несигурен извод от протоколи на разпити, включително на самия Васил Левски.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано