Македончето на 170 години

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Навършиха се 170 години от рождението на Георги Измирлиев - Македончето. Благоевградчани се включват в тържества, открити уроци и рецитали въпреки пандемичната обстановка.

 

В 10.30 часа днес, в двора на Пето СУ „Георги Измирлиев“ Благоевград ученици и учители се покланят пред делото на революционера. В двора на училището е и бюст-паметника на Измирлиев. Ритуал и рецитал ще има пред паметника на Македончето на площада в Благоевград, носещ неговото име.

На 22 април от 11.00 часа в Измирлиевата къща ще обявят победителя в ученическия конкурс за информационно табло на родния дом на Македончето в квартал "Вароша". Следващият ден е ученическият конкурс „Духовните измерения и идейното наследство на Георги Измирлиев. Какво е за мен да съм ученик в училището, което има за патрон Горноджумайският апостол Георги Измирлиев“ – рисунка, есе и стихотворение. През трите дни посещенията в къщата-музей са безплатни.

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 година в град Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици. Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг. В разгара на подготовка е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 година в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано