Македонският клуб в Благоевград е противоконституционен

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Македонският клуб в Благоевград не получи регистрация. Агенцията по вписванията тказа да даде статут на клуба, носещ името на "Никола Вапцаров". Отказът от регистрация е получен на 10 февруари, информираха от сдружението в Благоевград.

Властите смятат, че е противоконституционен, а сдружението не може да се занимава с политическа дейност. "Получихме решение за отказ, което означава, че нашето сдружение получава отказ за легитимност и е извън закона”, се казва в съобщението на клуба, разпространено до медиите. Те са категорични, че ще обжалват пред съда, се сочи в изявлението, подписано от Атанас Мазнев

“Ние намираме, че този отказ е обоснован безпринципно. В отказа е цитиран един единствен законов текст – от Конституцията на Република България – чл. 12, ал. 2, че сдруженията на гражданите не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, което ние, както се вижда от посочените по-горе цели, не само сме спазили, но сме записали допълнително, изрично в устава, че нашето сдружение няма за цел извършването на политическа дейност. Въпреки това, ние имаме отказ за регистрация”, коментира Мазнев.

Припомняме, че на 4 февруари четирима счупиха витрината на клуба. По-късно задържаха за денонощие Людмила костадинова, която бе кандадат за кмет в две кампании, както и служители от общинското дружество "Озеленяване" Станислав Илиев, Николай Илиев, съпругата му. Обвинения спрямо тя няма, тъй като са признали вина, а щетите бяха заплатени от футболните фенове в Благоевград и Перник.

В социалната мрежа Людмила Костадинова написа, че не е извършила вандалски акт, а е изразила възмущение и недоволств от случилото се на 4 февруари на българо-македонската граница, свързано с годишнина на Гоце Делчев, когато според нея - държавата ни е била унижена. "Огромно благодаря на хората от Благоевград и близките села, на фен клубовете на „Пирин“ и „Миньор"- Перник за оказаната подкрепа. За това, че само за 1 час успяха да съберат сумата необходима за възстановяването на счупеното стъкло на така наречения „македонски културен клуб“. Още по-важно е, че успяхме да покажем, на когото трябва, способността си да бъдем единни в силата, куража и любовта си към майка България. Благодаря ви БЪЛГАРИ", публикува във фейсбук Людмила Костадинова, която е съпартийка на Александър Томов.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано