Масирани проверки в търговски обекти

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Българската агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници - Великден и Гергьовден.

В периода до 8 май включително, ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни-агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци, както и на боята за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка. При син цвят – месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския. Трябва да има информация за потребителите за страната на произход на месото. Инспекторите ще следят и за предлагане на размразено като охладено агнешко месо.

Ще се съблюдава начинът на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. С цел мониторинг ще се вземат проби от пратките с яйца, влизащи през границите.

По време на официалните празнични дни ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички Областни дирекции, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.

БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано