Месни заговезни е, яде се кокошка и свинско

Сподели във Facebook

Неделя месопустна е. Позволява се месо преди Великденските пости. Датата на празника се мени и винаги е в неделя - осем седмици преди Великден.

Яде се кокошка или свинско месо, приготвя се и баница, в която има животинска мазнина. От Месни заговезни започва 40-дневният Великденски пост, през който не може да се консумират храни от животински произход и да се пие алкохол.

По традиция малко преди вечеря на Месни заговезни младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове- варена кокошка, питка и вино, днес най-често торта. На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза.

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирна Заговезни, може да се яде сирене, мляко, масло - всякакви млечни продукти и яйца.През цялата седмица до Сирни заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано