Министър и превозвачи се скараха за платените пътищата

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Министър и превозвачи влязоха в скандален спор заради готвеното повишение на тол таксите. Собствениците на фирми за автобусни и товарни превози са изцяло срещу увеличаване на обхвата на платените пътища.

"Справедливо ли е българските граждани да продължават да плащат за пътища втори и трети клас, а превозвачите - не? Справедливо ли е гражданите с леките си автомобили, да плащат два пъти повече от превозвачите с тежкотоварните автомобили", попита регионалният министър Гроздан Караджов по време на среща, излъчвана онлайн във фейсбука му.

Караджов обяви, че ще се наложи разширяване на обхвата на тол системата и включване на второстепенни пътища в нея. Целта е да се осигурят повече средства за поддръжка и развитие на пътната мрежа.

Транспортните компании обаче са против, защото това означава, че разходите им за пътни такси ще нараснат. На фона на другите проблеми - намалелия поток пътници и затрудненията с товарите заради ковид ограниченията, както и драстично поскъпналите горива - превозвачите предупреждават, че няма да издържат. Много автобусни фирми вече изчисляват поскъпване на маршрутите си - с ясното съзнание, че това би довело до нов отлив на пътници.

В началото на срещата министър Караджов посочи, че тол таксите, които плащат камионите и автобусите не са справедливи. Товарните превозвачи плащат 4 до 5 пъти по-малко спрямо съседните държави, а някои автобуси - и до 20 пъти по-малко, посочи Караджов пред представители на браншови организации в транспорта.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано