Министър опита вкусотии от фермата

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Новоназначеният земеделски министър Кирил Вътев се включи в земеделски панаир. Той бе сред очарованите от предлаганите храни и други стоки на провеждащия се форум "От фермата до твоята трапеза" в Сандански. Посрещна го кметът на града Атанас Стоянов.

Всички земеделски производители, които представят продукцията си, жители и гости на панаира, бяха приветствани от двамата. Вътев проведе и работна среща с кметове, заместник-кметове и представители на местната власт на общини от региона. 

Министърът изрази изненада, че няма нито една структура, която да проследява къде по света има търгове за зърно. "Ще се опитаме да направим координация между всички търговски представители на България по света, за да получаваме информация къде се провеждат търгове и да участваме", добави Вътев. Той съобщи, че в момента в България има голямо изоставане по Програмата за развитие на селските райони. По думите му "още от първия час" в министерството са мобилизирани всички усилия то да бъде наваксано, за да не се загубят пари. Кирил Вътев обърна внимание и на проблем с общинските пасища и достъпа на животновъдите до тях. Той каза, че е практика общинските пасища да се предоставят на лица, които не са производители и впоследствие те да получават наем за ползването на землището от самите жевотновъди. "Сега фермерите са ощетени. Пасищата трябва да бъдат максимално близо до животновъдните обекти и да се предоставят на законно регистрирани животновъди", подчерта Вътев.

"От фермата до твоята трапеза" се реализира от МЗХ, ЮЗДП и Сдружението на общините у нас.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано