Митрополията забрани събор за енергийно изцеляване

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Неврокопската митрополия, в лицето на владика Серафим, се противопостави на организирания събор за енергийно изцеляване, който е насрочен за 23, 24 и 25 август. Забрани на свещеници да участват предвидената програма, свързана с посещения в храмове и манастири.

Както Еновина подробно информира, Петрич е домакин на първия по рода си събор. До момента заявки за участие са подали над 2000 души. Повечето от тях са последователи на енергийния лечител Славко Матанович. Общинарите в южния град са подсигурили леглова база. Подготвена е и реорганизация на движението около местата на провеждане на събора. Цели се събиране на едно място хора, които се интересуват от духовност, енергия, личностно развитие и израстване, хора, които търсят осъзнатост и подобряване на здравето. Ще има безплатни сутрешни практики на три силно енергийни места в Петричко - в село Рупите, параклис „Света Богородица“ в местността Кожух, а също и манастира „Свети Георги“ в село Чурилово. Организаторите са предвидили още духовни, енергийни и ментални теми, медитации и молитви с изцелителя Славко Матанович и екип от биотерапевти. Петричани коментираха за Еновина, че се заплаща между 200-290 лева за участие.

"Неврокопската света митрополия обръща сериозно внимание на обществеността, вярващия народ и свещенството на Неврокопска епархия за опасността от така нареченото събитие „Събор на духовно-енергийното изцеление“, планиран да се проведе в периода 23-25 август 2024 г. в гр. Петрич. „Лечителите“, които заляха обществото ни през 90 –те години на XX век, сега отново се опитват да се афишират, този път като биотерапевти. Те си служат с термините „вяра, молитва, Бог“, но нямат нищо общо със здравото учение и духовност на православната вяра. Ние всички станахме свидетели на пагубните последствия за телесното и духовно здраве на онези, които прибягваха до този тип „лечение“, сочат от митрополията.

"В своите предварителни изяви организаторите използват имена на храмове и манастири в Петрич и Петричка духовна околия, които посочват като част от местата, в които ще се практикува медитация. Пак там, а и в обявената официална програма на събитието, се споменава името на свещенослужител на Неврокопската митрополия, който ще участва в откриването на така наречен събор ще чете молитви и ще благославя. Категорично забраняваме да бъде извършвана в храмовете каквато и да било дейност на участници в „Събор на духовно-енергийното изцеление“, да се правят записи с видеокамери и да се фотографира. Също така не разрешаваме на свещенослужители да вземат участие в чуждите на православната ни вяра религиозни ритуали. Събор на духовно-енергийното изцеление“ проповядва и разпространява практики и учения, противни на здравата духовност и оставя непоправими следи в душите на хората", заявиха в позиция митрополитския дом.

"Призоваваме общинското ръководство и институции, обществеността, вярващия клир и народ както на Петрич, така и на цялата страна, да не участват в това пагубно събитие. Призоваваме над всички вас Божието благословение и оставаме ваш в Христа молитсвувател", категорични са от епархията в пиринско.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано