Молитви в Югозапада на Свети дух за живот и сили

Сподели във Facebook

Прославяме Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно достойнство. Народът нарича празника Духовден. В Пиринско днес празник има в 10 православни храма. На Света Троица са кръстени църкви в Симитлийско, Банско, Благоевград и Гоце Делчев. 

В Благоевград се отслужва водосвет за здраве и благоденствие. Литургията е под 33-метровия кръст в мемориален комплекс „Памет и вяра“. Жителите се събират на 5 юни, когато се отбелязва християнският празник Свети Дух. Началото е в 10.00 часа.

Според представите на християнската вяра Свети Дух дава живот и освещава човешките души и тела. Той се представя като гълъб в църковните изображения. В народните поверия се казва, че от този ден започва така наречена Русалска седмица, когато нечистите и зли сили излизат сред хората. Затова се провеждат различни обреди с цел да бъдат омилостивени и прогонени.

Домовете трябва да бъдат украсени с цветя, пелин и орехова шума, за да се осигури плодородие, здраве и семейно благополучие през лятото, а злото да стои надалеч. Пелинът и ореховата шума трябва да се оставят до края на седмицата, за да се предпазим от болести през лятото. Вярва се, че който се разболее през тази седмица, трудно ще оздравее. Жените през този ден не трябва да перат. Забранено е и спането на открито.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано