МОН с поредни промени в изпитите на учениците

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Образователното министерство подготвя нов формат на изпитите след 7 клас. Ще има промени при матурите след 10 клас, обявиха на брифинг днес и уточниха, чеще бъде с повече практически задачи.

Учениците, които в момента са в 5 клас, ще са първият випуск, който ще се яви на изцяло нов формат за изпита след 7 клас през 2025/2026. „Знаем колко важен е изпитът след седми клас. Затова искаме да дадем време за пренастройване на системата и да се помогне децата да бъдат ефективно подготвени за новия формат“, подчерта министър Цоков. Промени ще има и в националните външни оценявания за останалите класове.

От следващата учебна година за първи път подобен формат изпит ще се проведе и за децата от 4 клас. Пак от следващата учебна година учениците в 9 клас ще решават входни нива по български език и литература, математика и природни науки. Те ще съдържат тестови задачи, насочени към решаване на практически проблеми и използване на умения за живота. "Промените в 9 клас са част от мерките за подобряване на представянето на българските ученици на международното изследване PISA, тъй като през годините България не показва задоволителни резултати", каза министърът, цитиран от БНТ. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано