Мраморна фигура с човешки ръст в античния град край Петрич

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Голяма статуя от мрамор извадиха от недрата на античния град Хераклея Синтика. Фигурата е с човешки ръст. Откриха я по време на третия ден от подновените археологически разкопки в района на петричкото село Рупите.

Все още не е ясно дали скулптурата е запазена изцяло, но според проучвателите вероятно става дума за божество.

Статуята, изработена от мрамор, е намерена в подземния канал на града. Работата по нейното пълно разкриване ще продължи в следващите дни, защото трябва да бъде изключително прецизна, за да не се увреди. На този етап не е ясно дали скулптурата е напълно запазена, но според археолозите може да се смята, че вероятно става дума за божество. През следващите дни ще бъде подсилена охраната на място в обекта. Това е по настояване на ръководителя на проучванията проф. Людмил Вагалински, обсъдено с кмета Димитър Бръчков.

Археологическите проучвания започнаха на първи юли, ще продължат до началото на есента. Община Петрич ще продължи с подкрепата си за развитието на този важен обект. Античният град се проучва от археолози повече от 10 години и там са намерени изключително ценни находки. Хераклея Синтика пък бе открит за посетители преди два месеца след като община Петрич социализира разкритите досега терени и превърна разкопките в любимо място за туристите, съобщиха от Archaeologia Bulgarica.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано