МЗ със съвет към ваксинираните с Janssen

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Здравното министерство посъветва желаещите да си поставят бустерна доза от ваксината на Janssen срещу COVID-19.

Бустерна доза от препарата може да бъде приложена 2 месеца след първа ваксинация с  Janssen. Бустерна доза може да бъде приложена и след завършван ваксинационен курс срещу COVID-19 и с РНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. В тези случаи интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

В Регистъра за ваксинация срещу COVID-19 вече е създадена функционалността, която позволява въвеждането на поставена бустерна доза от ваксината на Janssen. Това означава, че гражданите получават своя Европейски цифров COVID сертификат веднага след ваксинация.

От министерството припомнят, че и РНК ваксина може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с РНК или с векторна ваксина на AstraZeneca или на Janssen, не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Министерството на здравеопазването и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват преболедувалите COVID-19 да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано