На колене пред Илинденци

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Година след прекъсване заради пандемията, общинарите в Гоце Делчев организират традиционния събор в село Попови ливади. По повод 118 години от от избухването на Илинденско – Преображенското въстание, церемонията е на 31 юли.

Началото на честването е от 10.30 часа пред паметника на Гоце Делчев в местността "Попови ливади" със заупокойна молитва за загиналите във въстанието и молебен за здраве, които ще отслужи владиката Серафим. 

В 11.30 часа на голямата поляна е планиран празничният концерт. В програмата ще участват оркестрите „Щуро маке“, „Уникат“, „Ивелия“, „Неврокоп“, „Македонски ритми“, „Европа“ и оркестърът на Панчо Иванов. Тази година специалното участие в празничната програма е на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, както и на Димитър Туджаров – Шкумбата.

Осигурен е организиран транспорт от Гоце Делчев до Попови ливади. Автобусите ще тръгват от площад „Гоце Делчев” от 8.00 часа и ще се връщат обратно след 16.00 часа.

Дни преди това в Гоцеделчевско бе издигнат метален кръст се издига пред двора на манастир “Свети Илия”. Край село Добротино се извиси 9-метровият кръст е издигнат по инициатива на мъж, роден в селото, който живее от години зад граница.

В съня му се явил Свети пророк Илия, който му заръчвал да се построи кръст в двора на манастира. За доброто дело откликнали хора от Добротино.

Кръстът е широк 6 метра, има и два златни кръста – от страна на лицето и на гърба. Посреща Вижда пътуващите в посока Попови ливади, а нощем кръстът свети.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано