Над 10,5 милиона лева за 38 фирми в област Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Над 10 500 000 лева са предвидени са 38 фирми в Благоевградска област. Парите са за технологична модернизация, а първите плащания тръгват в началото на март, информираха от МИР.

282 проекта са подадени от областта и по процедурата за "ИКТ решения и киберсигурност" по Плана за възстановяване и устойчивост. По третата процедура от ПВУ за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ ще се кандидатства три месеца, вместо два, бюджетът е 200 милиона лева.

От Община Сандански са одобрени 5 проектни предложения за над 2 000 000 лева за технологична модернизация. Бюджетът по мярката е 260 лилиона лева. В момента се сключват договорите с класираните 953 фирми, обяви в Мелник министър Александър Пулев. По втората процедура по линия на МИР от ПВУ – за „ИКТ решения и киберсигурност“, са подадени 282 проекта за общо 5 400 000 лева. Очаква се през март да станат ясни и всички одобрени предложения по процедурата.

„Когато служебният кабинет встъпи в длъжност, заварихме 0 одобрени европрограми за 0 лева финансов ресурс. По линия на МИР успяхме да осигурим средства в размер на 5 милиарда лева по двете структурни програми – „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“  и 3 милиорда лева за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация, каза Пулев.

Предстои отваряне на трета процедура за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ с бюджет 200 милиона лева. Допустимите кандидатстващи по тази мярка са микро-, малки, средни и големи предприятия. В кандидатстването може да се включи и туристическият бизнес у нас. По мярката ще се кандидатства до 15 май – стандартният двумесечен срок за кандидатстване е удължен на три месеца, тъй като интересът към нея е огромен, подчерта министърът.

Безвъзмездната помощ за ВЕИ и батериите за локално съхранение на енергия може да бъде от 75 000 лева до 1 милион, в зависимост от големината на фирмата и проекта й, като финансирането от държавата е до 50%. Пулев бил поел ангажимент са честно разпределяне на парите, без някаква форма на политически преференции.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано