Над 400 са под карантина, сред тях и благоевградчанин

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Вътрешният министър Младен Маринов разкри, че под карантина са над 400 души.

От националния щаб обявиха извънредно, че сред тях са британци в Банско. Дете е с корона вирус, обяви Венцислав Мутафчийски.

"Имаме трудности, но те трудностите са за всички, които работят срещу разпространението на коронавирус. Имаме и първите досъдебни производства за неспазване на карантина – пет са в София, едно в Монтана и едно за Варна. За вчерашния ден малко над 400 са в условията на карантина на територията на страната. Тези нарушили са по домовете си вече в карантина, няма как да са в ареста. Някои са били от контактните лица с болни, други са пристигнали от рискови държави. Имаше и случай в Благоевград, намерихме го в съседно село в нетрезво състояние, но тогава още не бяха взети тези мерки", каза Маринов пред бтв. МВР, включително и оперативни работници, които в момента са в екипи с полицаи.

"Проверките стават и през телефон и през порверка на място. Граждани съобщават за нарушаване на карантината от техни съседи. Мисля, че това, което се прави, започна да се спазва. Това е ситуация, с която не сме се сблъсквали. Светът не се е сблъсквал с такива нща. Трябва определено време с много силно и медийно участие, за да осъзнаят всички, че това е реална опасност. От вчера се наблюдава по-сериозен отлив от обществените места. Нормална е обстановката в супермаркетите, хората разбраха, че храна има и не е нужно да се струпват, тя ще стигне. Имаме осигурен канал за комуникация с големите търговски вериги”, коментира вътрешният министър.

“Лекарите знаят, че работят със заразени, а полицаите не знаят кого проверяват. Имат маски и ръкавици, а за тези, на които се налага да работят в заразена среда, има и костюми. Открита е телефонна линия – на 112 като се обадите и кажете, че е за коронавируса, там има четирима здравин работници, към които ще ви прехвърлят. За 24 часа имаме 1600 обаждания към тези специалисти. Има всякакви питания за коронавируса”, разкри Младен Маринов.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано