Над 5 хиляди наблюдатели и анкетьори следят вота в неделя

Сподели във Facebook

12 990 са секциите, в които се гласува утре за президент и парламент.

5067 са регистрираните кандидати за парламентарните избори. За сравнение, те са били 5949 на 4 април и 5079 на 11 юли. От тях жени са 1515, мъже 3052, а от всички регистрирани 1237 са в повече от един район, информираха от ЦИК.

23 двойки са регистрирани за президент и вицепрезидент, в тях са 18 жени и 28 мъже. 4 жени и 19 мъже са кандидати за президент.

4029 са регистрираните наблюдатели, като тази цифра предстои да бъде актуализирана. Изборите ще следят 4 социологически агенции с 1127 анкетьори.

Час преди полунощ Централната избирателна комисия излезе с ново решение за стопроцентово преброяване на контролните разписки от машинния вот от секционните избирателни комисии в страната и в чужбина. То беше взето по предложение на заместник-председателя на комисията Емил Войнов, заради появилите се допълнителни машини на „Сиела Норма“ и нагнетяване на общественото мнение, че това е подготовка за изборни измани.

След дълга и бурна дискусия предложението бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК. Двамата говорители на комисията – Росица Матева и Цветозар Томов, гласуваха против, защото не бе прието тяхното предложение ЦИК да брои всички разписките от гласуването. Според Томов преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения при 100-процентното броене.

Днес е ден за размисъл. Агитациите са забранени.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано