Над 71 милиона лева за област Благоевград

Сподели във Facebook

Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов се похвали, че за първи път 234 общини, в които живеят над 6.4 милиона души, ще получат пари за благоустройство. Стартират проекти за над 827 000 000 лева.

Област Благоевград получава от МРРБ 71 443 080 лева. Одобрени са проекти за улична инфраструктура, водопроводна мрежа и пътни участъци.

С най-много пари са общините Петрич, Струмяни и Белица. В хазните им отиват над 32 милиона лева.

Кресна получава около 9 милиона лева. Благоевград е само със 7 000 000 лева за изграждане на улица "Промишлена", която е в района на казармата. 

7 500 000 лева са предвидени за Гоце Делчев. Парите за Сандански са 3 000 000 лева.

По около 1 милион получават Симитли, Сатовча и Гърмен. Банско е с около 1,8 милиона лева. Почти същите суми са за Якоруда и Хаджидимово.

"Изборът беше сложен. Общините подадоха искания за над 2000 проекта за над 5 млрд. лв., за които кметовете твърдят, че имат проектна готовност. Експертите на НСРОБ и МРРБ заедно работиха върху задачата инвестициите да достигнат до най-широк кръг общини и да решат най-наболели проблеми", коментира Караджов в социалната мрежа.

"От днес МРРБ праща писма до всички общини, които не са предоставили всички необходими документи: пълната техническа и проектна информация за обектите, валидни разрешителни за строеж, декларация за липса на двойно финансиране. Във финалния списък на МРРБ са включени само обекти, които по Закона за публичните финанси могат да бъдат финансирани от бюджета на министерството. Това е началото на целево финансиране за общините на конкурентен принцип по обективни критерии и първа стъпка към финансова децентрализация на българските общини. Прекратихме практиката да се раздават средства с ПМС без критерии или според политическите пристрастия. Работихме в тясно сътрудничество с експертите от НСРОБ и се надявам това да е модел за политика към местната власт и занапред", обяви Гроздан Караджов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано