Надлез за мечки и подлез за вълци на АМ "Струма"

Сподели във Facebook

Надлез за мечки и подлез, определен за преминаването на вълци, са изградени с участието на ЮЗДП-Благоевград. Съоръженията са в района на ЛОТ 1 на автомагистрала "Струма".

Това са първите екологичните коридори в помощ на животните, по проекта SaveGREEN.

В близост до надлеза и подлеза има и виадукт, който поради своята големина, е едно от удобните места за преминаване на животни. В момента се събира информация доколко тези съоръжения са полезни. За целта са поставени фотокапани, които документират преминаването на животни, обясниха от ЮЗДП.

Според експертите изградените съоръжения имат нужда от подобрения - засаждане на храсти и ниски дървета, за да може животните да се чувстват в среда, близка до естествената, по-високи и плътни мрежи, застопорени към земята, за да няма опасност по-дребните животни да се озовават на пътя.

ЮЗДП е асоцииран партньор на проекта, като една от грижите му е стопанисване на дивеча, а специалистите могат да бъдат полезни при определяне на естествените екологични коридори и правилно проектиране при бъдещо изграждане на магистрали, допълниха оттам.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано