Недоумяват защо Благоевград е с най-скъпите храни

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов обяви, че храните в страната поевтиняват, но изненадващо Благоевград продължава да е от най-скъпите в страната.

"Мистериозно е защо, Благоевград продължава да държи високи цени - това означава, че логистиката е обвързана главно с големия търговски център София. Може би на местна почва конкуренцията е по-слабо развита“, коментира Иванов.

"Олиото продължава да е с по-високи нива спрямо миналата година. Този продукт е поскъпнал с нод 36 процента. В момента цената на олиото се задържа, тенденцията е към понижаване поради много добрата реколта на слънчоглед. По-скъпи от миналата година са и кашкавалът и сиренето. Захарта, свинското месо и маслото също задържат цени като миналогодишните. Като цяло, „потребителската кошница“ в момента е по-скъпа от миналата година с около 6 лева", каза Владимир Иванов.

"За дългосрочни прогнози е трудно да се говори, тъй като първо трябва да се наблюдава успокояване на енергийния пазар. Ако продължи тенденцията към повишаване цените на енергийните ресурси, няма начин, особено в преработвателния сектор, да не се усети някакво поскъпване. Заради висококонкурентния пазар динамиката при хранителните продукти е доста слаба. Общата тенденция при повечето хранителни продукти в момента е към намаление, такива са фактите от 15 септември до днешна дата“, коментира още експертът пред БНР. Според Владимир Иванов Благоевград продължава да бъде един от най-скъпите градове в страната. Рекордни цени продължава да държи брашното, което в Благоевград се търгува около 1.27 лева за килограм, при цена от 1 лев във Варна.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано