Немезида вече е в петричкия музей

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Безценна антична находка вече е в петричкия музей. Мраморната плоча на Немезида бе открита неотдавна в Хераклея Синтика. Изровиха я от античния град  счупена на няколко парчета. Вече е реставрирана напълно в в лабораторията на Националния археологически институт с музей при БАН.

Мраморният барелеф, посветен на богинята на справедливото възмездие, вчера бе предаден в Историческия музей в Петрич от ръководителя на разкопките и консервацията на обекта край село Рупите - Людмил Вагалински. В същия музей се пазят и останалите знакови артефакти от обекта. Сега в Петрич ще може да бъде изложена и най-интересната находка от единственото проучено светилище на Немезида на територията на България.

Тази оброчна плочка е важна и защото дава информация за драматичните събития, разиграли се в Хераклея Синтика в края на IV в. сл. Хр. Тя неслучайно е намерена на части (и не всички са открити) – малко преди разрушителното земетресение, сринало града след 388 г., светилището е било атакувано, най-вероятно от християни. Това се е случило след публикуването на прословутия Солунски едикт (380 г.) , наложил християнството (и Никейския символ на вярата) за държавна религия на територията на империята, все още населена преобладаващо с езичници.

Археолозите и реставраторите са единодушни – въпросната плочка, както и останалите артефакти от светилището на Немезида в Хераклея Синтика, са били натрошени през античността нарочно, с фокус върху лицето на богинята, закрилничка на онеправданите, но и на гладиаторите – а нали тъкмо на арените са загивали в мъки християните през предишни периоди, когато са били преследвани заради вярата си... Вероятно трусът е сринал сградите наоколо буквално дни след атаката срещу светилището. Дали оцелелите са го приели като наказание, пратено от разгневената Немезида, гаедаят специалистите от Археология българия.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано