Неспазващи карантината разгневиха кметовете на Кресна и Кюстендил

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Кметовете на Кресна и Кюстендил излязоха с гневни упреци към съгражданите си, неспазващи епидемичните мерки. Призоваха здравните власти и полицията да прилагат цялата строгост на закона спрямо нарушители на карантината.

"Не е нормално хора, които са контактни на лица с коронавирус или още по-лошо - с положителен PCR тест, и се лекуват в домашни условия, да се разхождат ежедневно по магазините, заведенията или парковете в общината. С тяхна помощ пандемията набира сили и в Кресна и по-последни данни почти 40 % от направените тестове в национален мащаб са положителни", апелира кресненският кмет Николай Георгиев.

"Вие, които сте положителни, но неглижирате разпоредбите на национално и местно ниво и се разхождате напълно безотговорно и вашите близки, които са контактни, но също неглижират проблема, е добре да знаете, че за големите градове в страната вече е ежедневие да посрещат скръбни вести за техни познати или близки, покосени от Covid-19 и предизвиканите от него усложнения. Уви, това не е мираж и хората, с които се срещате, не са застраховани от заболяването свише. Те са вашите потенциални жертви. Жертви на вашата недоброжелателна небрежност и отказ да спазвате карантина. Жертви, които може и да нямат късмета да преживеят следващия месец", гневи се градоначалникът Георгиев.

От днес затварят детската градина и детската ясла в град Кресна. Причината е заразена учителка. Предстои дезинфекция.

"10 дни карантина не са фатални, а спасителни. Става въпрос за спасяване на човешки животи. При най-малки симптоми е задължително да се самоизолираме. Когато ходим при родителите си, трябва да носим маски”, предупреди кметът на Кюстендил Петър Паунов.

„Нека да се спрем и да покажем своето уважение към лекарите и учителите. Социалните екипи само за седмица са обслужили 335 човека. Не искам да звучим отчаяно, но един лекар наскоро каза, че не здравната система се проваля, а обществото. Нека да не провалим усилията на нашите родители и учители да ни направят хора”, съветва Паунов.

"Спрете се, хора, не се блъскайте по опашки. Няма драма, когато кихнеш, но може да е предупреждение, че може да има опасност за вашето здраве и за околните", смята Паунов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано