Неваксинираните да плащат над 1800 лева в болници, иска ББА

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Пациентската организация "Заедно за теб" разпространи гневна позиция за исканото доплащане за лечение на ковид болни в здравни заведения. Прокуратурата или Етичната комисия към БЛС да се самосезират заради намерението на Българската болнична асоциация, неваксинираните да плащат допълнително за лечението, което възлиза на 1800 лева.

В предложението на Българската болнична асоциация, което разпали дискусии и коментари с социалната мрежа, се казва че над 90 процента от пациентите с Covid-19 в болниците са неваксинирани. Те мотивират искането си заради масовото нежелание на хората да си поставят ваксина.

Лечението на болен, който се лекува от Covid-19 в болнични условия струва над 3000 лева. Касата покрива 1200 лева. Разликата трябва да се раздели между пациента и държавата, пресмятат от Българската болнична асоциация.

От Асоциацията не отричат правото на лечение, но отчитат че ниското ваксинационно покритие дава отражение върху цялата здравна система. Здравният министър Стойчо Кацаров проверява дали искането е законно.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано