Никулденската риба да е бистри очи и розови хриле

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Агенцията по безопасност на храните излезе с препоръки към купувачите на риба преди Никулден.

"Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време", сочат от БАБХ.

Специалистите изброяват и още признаци, по които да се различи прясната риба.

Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

От днес инспекторите започнаха масови проверки в магазинната мрежа. Специално внимание ще се обърне на случаи на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните.

БАБХ призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

При съмнения за нередности или за безопасността на храната потребителите могат да подават сигнали онлайн през сайта на Агенцията или на телефон 0700 122 99.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано