Нови избори в петричко село

Сподели във Facebook

Административните магистрати в Благоевград отстраниха предсрочно кметицата на петричкото село Коларово Величка Спасова.

Остава в сила решението на ОИК-Петрич, с което бяха прекратени пълномощията на Спасова.

Последва оспорване пред АС-Благоевград. В рамките на делото Величка Спасова изтъкна, че решенето на комисията за нейното детрониране е неоснователно.

Тя представи документ, че е напуснала в срок търговско дружество "Транспорт", в което е била управител в законовия срок. Тя обаче не уведомила в срок Общинската избирателна комисия.

В съдебна зала жалбоподателят поиска призоваване и разпит на свидетел - секретарят на Общинския съвет в Петрич. Според Спасова той бил уведомен по надлежния ред. Съдът допусна и исканата от Спасова справка от деловодната система на ОбС – Петрич за периода 3-4 декември. За следващо заседание трябва да бъдат представени и правилата за водене на документооборота в ОбС-Петрич и в ОИК.

По делото бе изяснено безспорно, че Величка Спасова е изпълнила първото кумулативно предвидено условие в чл.41, ал.3 от ЗМСМА - в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, е заличила дейността си като търговец и не е в конфликт на интереси.

"Не може да се приеме, че неизпълнението на второто кумулативно предвидено изискване в разпоредбата на чл.41, ал.3 от ЗМСМА – да се уведоми в месечен срок ОИК и председателят на ОбС, е несъществено отклонение от предвиденото задължение", сочи съдията по делото Иван Шекерлийски. 

Сега Спасова има право да обжалва пред Върховен административен съд.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано