Нови забрани от полунощ нареди Ананиев

Сподели във Facebook

Въведоха строги ограничения заради завишения брой на заразени с корнавирус. Мерките са поискани от НОЩ, а здравният министър Кирил Ананиев е издал заповед.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен характер на открито и закрито ще се провеждат без публика. Заповедта влиза от полунощ и важи до второ нареждане.

Не се разрешават посещения в дискотеки, нощни клубове и барове на закрито. Посещенията в тези заведения на открито се допуска при заетост от 50 процента, но при спазване на дистанция, каза на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев.

Забраняват се групови празненства с присъствие над 30 души на открито и закрито, като тях се включват сватби, балове и кръщенета.

Здравният министър припомни, че след като е минат прага от над 200 заразени, е предупредил, че стигнем ли до това ниво на заразяване, ще трябва да възсатновим някои от мерките. През следващите дни не очакваме да спаднат бройките на новите носители на коронавирус, дори може да се увеличат, прогнозира Кирил Ананиев.

Увеличеният брой коронаносители се дължат на струпване на много хора на едно място - балове, мачове. Някои клъстерни места, където са концентрирани много хора, обясни Ананиев

1 милион души смятат, че такъв вирус няма, а 20 процента твърдят, че това е настинка, показва, че сме подценили ситуацията, коментира  Ананиев.

"Много заведения не спазват противоепидемичните мерки. Контролът ще бъде жесток и ако има второ нарушение, ще затваряме заведения, предупреди  Ангел Кунчев. Вирусологът се закани, че екипите, които ще осъществяват засилен контрол. Той е предоставен на съответните Регионални здравни инспекции. Ще помагат и полицаи.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано