НПО разкрива виновни институции за Кресненското дефиле

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Предстои поредна среща м МОСВ за Кресненското дефиле. "Да спасим Кресненски пролом и Кресна" инициира преговорите с държавата на 30 юни. Преди това е било входирано писмо до заместник-министър Николай Сиджимов.

"Искаме незабавни действия за отмяна на противозаконни решения и незаконни процедури застрашаващи предмета и целите на ЗЗ Кресна-Илинденци BG0000366. A. Издаване на решение по преценка нуждата от ОВОС и ОС за инвестиционно предложение на АПИ с име „Оптимизация на трасето на автомагистрала „Струма“ Лот 3.2“, с което да се изиска извършване на нов ОВОС и ОС. Още в решението за преценка да се поставят изискванията за нейния обхват, саниращи всички нарушения на европейските директиви посочени в коментарите на ЕК по апликационната форма от 2019 година, сочат вносителите.

Публикуваме позицията им без редакторска намеса:

"Това най-малко включва следните изисквания:
- Оценка на всички смислени алтернативи – тези осигуряващи локален път по трасето на сегашния път и извеждащи трафика извън пролома. Съобразяване така с препоръка 98/2002 г. на Бернската конвенция.

- Оценка на въздействието върху пътната безопасност на всички алтернативи, както това се изисква съгласно чл. 3 на Директивата за пътна безопасност и което не е направено при избора на алтернатива през 2017 година.

- Изключване на алтернативи синя, червена, Г10,5 източна от новата процедура – като доказано неизпълними поради екологични причини и липсата на локален път за осигуряване на пътна безопасност (включването на неизпълними алтернативи в процедурата води до правна несигурност и води до риск да не се постигнат целите на самата процедура на основа на обективна оценка и сравнение).

- Отчитане в новата оценка на приоритетната роля на Кресненски пролом за опазване на биологичните коридори – този по дължината на река Струма и коридора между високите планини на изток и запад.

- Изискване от АПИ да осигури допроектиране на екологично изпълнимите варианти - този за пълен тунел от запад и този за пълен обход от изток (сега „Г20 източен) до ниво на подробен идеен проект с оглед да има пълна, сравнима и обективна ОВОС и ОС, и да няма разминавания между одобрения проект и този, който ще се даде на ЕК за финансиране.

Б. Прекратяване незабавно на противозаконните действия, създаващи привидност за провеждане на нова оценка и изпълнение на закона, за изготвяне на извън-процедурни псевдо доклади по ОВОС и ОС. Настояваме за отмяна на всички противозаконни решения на служебния кабинет привидно съгласуващи започване на строителството от фирмите ГБС и Громахолд по одобрената през 2017 незаконна и опасна за пътуващите алтернатива. Това включва:
- Противозаконно писмо на РИОСВ- Благоевград с което привидно се съгласува строителното решение за започване на строителство и сключване на договорите за строителство. Мотив: писмото е нищожно и създава измама и привидност за съгласуване, защото не представлява акт след законно проведена, публична и обжалваема процедура по преценка нуждата от екологично съгласуване. Същата измамна схема е приложена преди години в опит да се съгласува ОУП на Царево в Природен парк Странджа предизвикал масови природозащитни протести.

- Противозаконно писмо на МОСВ с което привидно се съгласува Подробния устройствен план за започване на строителство и сключване на договорите за строителство. Мотив: аналогичен, като горния.

- Решението на РИОСВ-Благоевград с което чрез документална измама и прикриване на документални факти, се скрива че решение по ОВОС от 2017 г. за изграждане на АП Струма в района на Кресна е изтекло през октомври 2022 г. Мотив: РИОСВ скрива факта, че решението е издадено с предварително изпълнение, с което е влязло в сила и е започнало да се прилага незабавно и независимо от последващи съдебни процедури.

- Нищожното решение на МОСВ да одобри цели на защитените зони в Кресна и одобряване по законов ред на одобрените чрез научен консенсус цели на защитените зони в района по процедура посочена от Бернската конвенция. Мотив: решението нарушава вътрешните процедурните правила за одобряване на цели на защитени зони и заедно с това принципа за научна основа и най-добра научна информация и пълнота съгласно чл. 4.4 на Директива 92/43 за природните местообитания, както и препоръките на Бернската конвенция за механизма за постигане на научен консенсус при одобряването им.

- Налагане на ПАМ за спиране започналото строителство и изпълнение на решение по ОВОС 3-3/2017 г на основание чл. 121, ал. 1 и ал. 2 и чл. 122, ал. 1 и ал. 2 на ЗБР - поради риск от увреждане на целите на защитена зона BG0000366 “Кресна – Илинденци“ и нарушение на чл. 6.2 на Директива 92/43/ЕИО. Започналото строителство също така противоречи на договореностите от 2017 с ЕК за финансиране на лотове 3.1 и 3.3 и предопределя избора на алтернатива в Лот 3.2. За всички горни нарушения НПО сезират – с имена на виновни длъжностни лица, политически лица и партии - всички отговорни европейски институции и партиите от всички европейски семейства.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано