Няма да озаптяват цените у нас, завишават глобите

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Икономическият министър Никола Стоянов отново се отметна от прокламирани шумно решения си по повод високите цени на храните.

"Как да се ограничи поскъпването, при положение че няма законова формулировка що е спекула, а регулаторите очевидно не работят", терзае икономическия министър Никола Стоянов. От няколко седмици той лансира някакви идеи после се отказва от тях и ги замества с нови. Новото към днешна дата е, че се отказва правителството да въвежда таван на надценките - мярка, обсъждана преди това надълго и нашироко. Дори почти се стигна и до фиксирането й на 25 процента. "Не виждам нужда от тавани на надценка", каза пред БНТ служебният министър. Той повтори идеите за промени в подзаконовите нормативни актове, които да помогнат. Първата идея е всички търговци, които слагат над 25% надценка да информират Комисията за защита на потребителите, а тя да реши дали да направи проверка каква е причината за това.

От вчера министърът започна да лансира идеята за промяна на санкциите за нелоялни търговски практики. Сега глобата, която може да наложи КЗП, е до 50 000 лева, Стоянов смята, че трябва да е процент от оборота.

Преди 2 седмици Стоянов възложи на българските търговски аташета да събират цените на хранителните стоки в съответната страна, където работят, а след това ще бъдят публикувани в сравнителна таблица. Сайтът с тези цени трябваше вече да е факт, но днес стана ясно, че ще заработи в края на идната седмица ."Сега се изчистват бъгове и дребни проблеми", заяви Стоянов. При поверките си КЗП установила, че най-честите нарушения в търговската мрежа били свързани с по-нисък грамаж от посочения, промоции, за които са осигурени твърде малко количества от стоките, както и обявена ниска цена на щанда, която е различна на касата.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано