Няма да проверяват психологическата пригодност на полицаите

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Върховните магистрати обявиха за незаконна Наредбата за психологическата пригодност на служителите в МВР. Със свое решение, което не подлежи на обжалване, петчленен състав на ВАС я отмени. Напредбата предвиждаше да урежда правилата за проверка на годността за работа на държавните служители във ведомството при прояви на рисково поведение, агресивни реакции, съмнения за злоупотреба с алкохол, хазарт или психоактивни вещества, емоционална ранимост, фобии. Наредбата бе атакувана Синдикална федерация на служителите в Министерство на вътрешните работи. Тя е отменена от съда с аргумента, че приета без обосновка за очакваните финансови резултати и необходимите средства за прилагането ѝ, както и без анализ на правото на Европейския съюз.

„Визираните в закона за нормаивните актове изисквания също не са налице. Административната преписка не съдържа доказателства за предварителна оценка на въздействието. По изложените съображения настоящият съдебен състав намира, че отсъствието на всички задължителни за мотивирането проекта на нормативен административен акт реквизити е съществен процесуален порок, налагащ отмяна на оспорената наредба на основание Административнопроцесуалния кодекс“, сочат от ВАС.

От него става ясно, че съдът слага край на опитите на ръководствата на МВР да прилагат процесуални хватки. Наредбата предвиждаше проучване да се прави при "непрекъснато мрачно настроение" или при "бледност, нездрав външен вид, рязка промяна в теглото, треперене на ръцете". Те могат да включват злоупотреба с алкохол и психоактивни вещества, хазартна зависимост, хронични стресови състояния, породени от травматизъм или житейски кризи, склонност към импулсивно, непровокирано от ситуациите агресивно поведение и междуличностна конфликтност". В тази графа бяха включени и "устойчив маниен или депресивен фон на настроението, прекомерна сензитивност и тревожност, емоционална ранимост, фобии, наличие на странни мисли и идеи, противоречащи на реалността и водещи до лоша социална адаптация и превратно интерпретиране на действителните събития".

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано