Няма да връщат ресто в левове и евро

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

При покриване на инфлационния критерий до края на 2024 година, каквито са прогнозите на МФ, и поискване на извънредни конвергентни доклади тогава, въвеждането на еврото по-късно през 2025-та се определя като реалистичен сценарий. Това посочват от Министерство на финансите в отговор на становище на Българската петролна и газова асоциация по Закона за въвеждане на еврото в България.

Друга промяна в закона предвижда за горивата и опаковките на цигарите да няма двойно изписване на цените. В проекта на закона е предвидено изключение от изискването за двойно обозначаване на продажната цена в лева и евро на продуктите от нефтен произход, визуализирани на информационни табели (ценови тотеми) и колонки с дисплеи за зареждане на моторни превозни средства в търговски обекти за зареждане на горива, уточняват от МФ. Изключение за двойно обозначаване ще има и за продажната цена на тютюневите изделия, изписана върху потребителската опаковка или върху бандерола – за пурите и пуретите, уточняват от министерството.

Същевременно, изключението от изискването за двойно обозначаване на цените не е пълно, тъй като, извън изключението търговците могат да извършват двойно обозначаване на цените по друг подходящ начин. В общия случай, цените на предлаганите стоки и услуги се изписват в официалната парична единица на страната по подразбиране. Не е налице необходимост от изрична уредба по темата, която да задължи търговците да обозначават в левове до момента на въвеждане на еврото и в евро след въвеждането му. Отделно, след изтичането на периода на двойно обращение, левът ще престане да бъде законно платежно средство, пише pariteni.bg.

При двойното обозначаване на цените на стоките и услугите цените в евро и в левове се поставят в непосредствена близост, изписват се ясно, четливо, недвусмислено и лесно разбираемо, с еднакъв размер на шрифта, по начин, който не въвежда потребителите в заблуждение“. Двете цени са придружени с изписване на съответната валута, отличителен знак или съкращение, позволяващи лесното им разпознаване“. Друга промяна в проектозакона, предложена от „Ние потребителите“ е да се забрани връщането на смесено ресто – и в лева, и в евро, тъй като така ще се объркват клиентите. Така в закона ще бъде записано: „В периода на двойно обращение при рекламация на стока или услуга, когато потребителят има право да развали договора и да му бъде възстановена заплатената от него сума, търговецът връща платената сума изцяло в евро. Когато търговецът няма достатъчна момента наличност да върне платената сума в брой в евро, връща платената сума изцяло в левове.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано