Няма глоби за маски, следват нови рестрикции

Сподели във Facebook

Отмениха заповедта за задължителното носене на маски на обществени места.

Здравният министър Кирил Ананиев обяви това лично на извънреден брифинг.

"Току-що подписах заповед до постигане на консенсус. Вместо това българската държава ще купи 1 милион предпазни маски, които ще бъдат раздадени чрез социалното министерство на хора, които не могат да си ги закупят", каза Ананиев.

„Всички мерки са за опазването на здравето на гражданите и овладяване на разпространението на коронавирус, Мерките са превантивни и ни дават за пример на други държави“, подчерта здравният министър.

Има обаче много глобени за разходки в паркове, пешеходни зони и курортни местности, заяви вътрешният министър Младен Маринов. Той напомни, че предстоят строги мерки за овладяване на ситуацията с коронавируса.

Те са санкционирани с по 5000 лева.

"402 са случаите за съставени актове за административни нарушения във връзка със забраната за паркове и градини, и за събиране на повече от двама възрастни навън. Толкова са и нарушителите на карантината. Изградихме информационна система между РЗИ и МВР, така че всеки полицай в реално време по ЕГН да разбере дали даден човек трябва да се намира под карантина или не. Спазването на карантината и контролът й е една от мерките, на която най-много настояваме да се спазва, защото това носи най-добър резултат", заяви Маринов.

Намалението на глобата от 5000 лева ще бъде за определени нарушения. За нарушаване на карантината, освен административната санкция имаме и наказание, предвидено в Наказателния кодекс, там наказанието ще си остане в този размер.

Вътрешният министър посочи, че относно градският транспорт там няма как да действа мярката за струпване на повече от двама възрастни на обществени места. Забраните са много общи и не могат навсякъде да бъдат прилагани, призна вътрешният министър.

Междувременно стана известно, че премиерът Бойко Борисов е поискал 30 000 PCR теста месечно от Южна Корея.

Корейският президент е запознал премиера Борисов, че за подпомагане на ранното откриване на вируса и ограничаването на разпространяването му, корейската държава е увеличила тестването на гражданите си с тестове PCR реакция, включващи набор за изолиране и доказване на РНК (рибонуклеинова киселина) на вируса, причиняващ COVID-19. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано