Обезопасяват щъркелови гнезда

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Природозащитници и доброволци се организираха в акция за обезопасяване гнезда на щъркели. Инициатори са от дружеството за защита на птиците в Гоце Делчев, ръководено от Димитър Попов.

Първоначално се ремонтираха рисковите гнезда в Гоцеделчевско. Те са в селата Долно Борово и Баничан. Беше дадено началото и на видео наблюдението на гнездото на най-известната щъркелова двойка в България – Пролетка и Изгрев. Това е първото в страната щъркелово гнездо, върху което през 2016 година беше монтирана видео камера", публикуваха в сайта на читалище "Изгрев 1930". От БДЗП изказаха благодарности на всички, които са се включили в иницативата и са дарили средства за изработване на платформите.

Както е известно в Баничан има цяла улица на щъркелите, като броят на двойките се увеличава от 2020 година насам. Идеята гнездата да бъдат осиновявани цели привлече вниманието на хората към опазване на птиците. Припомняме, в известно и като селото на щъркелите, от няколко години имат камера за постоянно наблюдение на едно от многобройните щъркелови гнезда. Идеята е на местното читалище „Изгрев - 1930“ и представителството на Българско дружество за защита на птиците. Камерата е включена постоянно и чрез интернет има възможност да се вижда по всяко време какво се случва в гнездото. Това е част от кампанията „Осинови щъркелово гнездо“. Осиновителите участват в подмяна на изкуствени платформи за гнездата и в грижата за птиците, когато това е необходимо.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано