Облагородяват храм от 12 век

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Започна реставрация и консервация на средновековния храм "Свети Архангел Михаил". Божият дом е сред най-старите църкви в Югозапада. Строена е преди Рилския манастир.

Вторият етап от строителните дейности е за 1 5678 000 лева. Църквата в град Рила обновява столичната компания "Дига", съобщиха от Общината.

Строителният надзор струва близо 30 000 лева и се извършва от дружеството "Технострой Инвестконсулт", представлявано от Гаврил Гаврилов.

Храмът в Рила датира от 12 век. В първия етап от реставрацията бяха обновени стенописите и църковната утвар. Сега се изгражда осветление пред храма, видеонаблюдение, ограда, както и паркинг.

От общината подчертават, че благодарение на финансовата подкрепа на ОП Региони в растеж имат възможност да довършат инвестиционния проект, с което и възрожденската част на храма ще бъде реконструирана, като се предвижда възстановяване на емпорията, реконструкция на съществуваща пристройка, както и реставрация и монтиране на движими културни ценности-икони от Възрожденската епоха.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано