Оценяват антиките на Васил Божков

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Назначиха проверка на античните предмети, стопанисвани от фондацията на Васил Божков.

Предвид обема и съдържанието на поставените въпроси, изготвяне на справки, анализи и доклад от страна на министъра, е определен срок за изпълнението от два месеца.

Върховната административна прокуратура се самосезира по повод спазване административноправните норми на Закона за културно наследство и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация "Тракия“, съобщиха от ресорния пресцентър.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности. Изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му.

Прокуратурата ще започне изземване на колекцията на Васил Божков. Само 212 от близо 3000 артефакта са регистрирани по Закона за културното наследство, сочи справка на Министерството на културата. Липсата на идентификатор на артефактите сочи, че не са платени такси за тях.

Както вече информирахме, Специализираната прокуратура образува второ дело срещу хазартния бос Васил Божков.

Той вече е обвиняем и за ръководене на престъпна група за убийства, принуди и изнасилвания. Извършени са в периода 2012 година до момента, съобщиха от държавното обвинение.

Второто досъдебно производство е по отделени материали  по делото за пране на пари и неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта. Изискани са досъдебни производства от други прокуратури, касаещи конкретни случаи, свързани с разследване на убийства и опити за такива. Извършва се анализ на всички убийства през годините, свързани с лица, осъществявали хазартна дейност, както и случаи на извършени изнасилвания.

Прокуратурата и МВР призовават всички граждани, които имат информация, относима към разкриването на престъпната дейност на групата, да сигнализират на телефони 02 982 8998; 02 9828590, като анонимността им е гарантирана.

Припомняме, Васил Божков напусна страната и по данни на главния прокурор Иван Гешев е задържан в ОАЕ. Междувременно бе изнесена информация, че Божков няма да бъде екстрадиран от властите там, тъй като заплатил за свободата си. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано