Очакват саботажи на 11 юли, лишиха българи от вот

Сподели във Facebook

Лишиха от право на вот за депутати всички българи, които на 11 юли са на почивка по родното Черноморие. Те могат да гласуват само в секция по постоянен или настоящ адрес, информираха от ЦИК.

Срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес изтича тази в събота.

Вече се печатат и 7 400 000 хартиени бюлетини, като за всяка секция ще бъдат доставени толкова бюлетини колкото е броят на избирателите по списък. Хартиени бюлетини ще се използват в секциите с машинно гласуване само, ако по някаква причина устройството спре да работи.

421 машини ще бъдат изпратени в 273 секции в чужбина. В 148 секции ще има по две устройства, а в 125 - по една, уточни другият зам.-председател и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

В страната секциите с машинно гласуване ще са 9401. В 700 от тях ще има по 2 устройства.

На частичните местни избори тази неделя с машини ще се гласува в 188 секции, като в 38 от тях устройствата ще са по две. Вече е завършила процедурата за доставка на допълнителните 1637 машини, като те се очаква да пристигнат най-късно до понеделник - вторник.

Батерията на машините издържа около 3 часа, като спиране на тока няма да е основание за прекратяване на машинния вот. Гласуването с устройствата трябва да продължи, докато издържи батерията. Смяната на хартиената ролка също не може да е причина за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, уточни Матева.

"Очакваме саботажи от отделни секционни комисии, а също и от Районните избирателни комисии. Такива опити за саботажи имаме и в ЦИК. Комисията обаче няма тази институционална мощ да се справи сама с подобни действия", каза Томов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано