Оправдаха мъж на съдийка от Петрич по делото "Кантарджиите"

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Приключи наказателен процес срещу едн от така наречените "кантарджии" на ГКПП - Кулата. Бивш съпруг е на съдия Даниела Талева от Петрич, която неотдавна бе назначена да разследва главния прокурор. Според състав на Окръжен съд - Кюстендил, подсъдимия Димитър Талев липсват доказателства, че е извършил престъплението, за което е привлечен да отговаря, а именно ощетяване на държавната хазна, в съучастие с други от "Пътни такси и разрешителни" с над 3 700 000 лева.

Обвинението твърди, че на граничен сектор Кулата, групата е събирала нелегално пари от товарни автомобили. В компютрите всички пликове, съдържащи посочените банкноти в евро, са приобщени като веществени доказателства по делото и са подложени на графично изследване. При проведеното сравнително изследване между почерците, с които са изписани текстове върху хартиените пликове, и ръкописните текстове, изписани от контрольори пътни такси на Кулата, е констатирано, че ръкописните текстове, изписани върху 83 хартиени плика, са на обвиняемия Димитър Талев.

"Въпреки хипотетично това да е било възможно, по делото не са събрани данни, че е използван паралелен програмен продукт и че Талев е използвал такъв с цел отклоняване на парични средства", сочат магистратите в Кюстендил. Процесът срещу кантарджиите бе разгледан там заради отвот на петрички съдии.

Припомняме, че Димитър Талев е един от 19-те служители на „Пътни такси и разрешителни“ на ГКПП – Кулата, подсъдими за присвоени в периода 2002-2004 година пътни такси, които преди повече от 10 години се плащаха според теглото на товарните автомобили. Той е обвинен за присвояването на около 250 000 лева. Магистратите са срещнали разминавания между сумите, които се твърди, че е присвоил всеки един от подсъдимите, и вписаните в бланките и фактурите, приложени по делото. При някои от служителите разликите били от 300-400 лева, но при други 2000-3000 лева, при това в ущърб на подсъдимия. Делото завърши с оправдателни присъди за служителите. Решението на съда в Кюстендил сега е окончателно и не подлежи на обжалване

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано