Оспориха решение в полза на отстранен съветник

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Благоевградският областен управител оспори като незаконсъобразно поредно решение на местни парламентаристи. Стоян Христов наложи вето  на гласуваната транспортна схема и определените маршрутните разписания на областна, републиканска и общинска транспортна схема на община Сандански. 

Съветниците отиват на поправителен относно решение, гласувано в ОбС за определяне на автобусите, обслужващи маршрутните разписания на през автогарата на детронирания след съдебно решение и глобен 5000 лева за конкфликт на интереси съветник Румен Пачов. Автогарата му е на булевард „Тодор Каблешков” в Сандански. Неговите автобуси обслужват линията от града до София и обратно, а също тези от Сандански за Благоевград, Кресна, Струмяни и обратно. Стоян Христов атакува и решението на местниа парламент за транспортната сема в малките населени места в общината.

Според юристите в Областната администрация в Благоевград е преднамерено и в полза на Румен Пачов всички автобуси да тръгват от неговата автогара, при наличието на още една в Сандански. Припомняме, конкуренти на бившия вече съветник Пачов вкараха в съда транспортната схема.

Публикуваме решението на ОбС-Сандански, гласувано ужким сед обществено обсъждане. Санданчани тогава коментираха, че местните парламентаристи не ги чуват и гласуват само и единствено в полза на Пачов, с което съсипват старата автогара.

1. Автобусите, обслужващи маршрутни разписания на автобусни линии от републиканската транспортна схема имат в град Сандански за начална и крайна спирка - Автогара на бул. „Тодор Каблешков“ №2 (по републиканската транспортна схема това са автобуси, които тръгват от град Сандански за столицата град София и обратно пристигат от град София в град Сандански)

2. Автобусите, обслужващи маршрутни разписания на автобусни линии от областната транспортна схема имат за начална спирка - Автогара на бул. „Тодор Каблешков“ №2. (по областната транспортна схема това са автобуси, които тръгват от град Сандански за областният център град Благоевград, за град Кресна и за село Струмяни и обратно пристигат от град Благоевград, град Кресна и село Струмяни в град Сандански).

3. Автобусите, обслужващи маршрутни разписания на автобусни линии от общинската транспортна схема имат за начална спирка - Автогара на ул. „Малешевска“ №8. (по общинската транспортна схема това са автобуси, които тръгват от град Сандански за селата в община Сандански и обратно от селата в община Сандански за град Сандански).

4. Автобусите, обслужващи маршрутни разписания на автобусни линии от републиканската транспортна схема, преминаващи транзитно през град Сандански като междинна спирка следва да преминават през Автогара на бул. „Тодор Каблешков“ №2. (по републиканската транспортна схема това са автобуси, които тръгват от град Петрич и от село Кулата за столицата град София или обратно от град София за град Петрич или село Кулата).

5. Автобусите, обслужващи маршрутни разписания на автобусни линии от областната транспортна схема, преминаващи транзитно през град Сандански като междинна спирка следва да преминават през Автогара на бул. „Тодор Каблешков“ №2. (по областната транспортна схема това са автобуси, които тръгват от град Петрич или село Първомай за областният център град Благоевград или обратно от град Благоевград за град Петрич или село Първомай).

6. Предлагаме за улеснение на жителите и гостите на община Сандански, във връзка с постъпили техни писмени предложения за по-добро обслужване на пътуващите, да се осигури постоянна ежедневна връзка (шатъл бус) между двете автогари в интервала от 06:30 часа сутринта до 18:30 часа вечерта. Шатъл бус услугата между двете автогари следва бъде безплатна и да бъде с честота на пътуване не по-малка от 12 курса на ден, във всяка една посока, като бъде съобразена със заминаващите и пристигащи автобуси.

7. При бъдещото развитие на системата за градски транспорт в Сандански, да се търси допълнително интегриране на всички значими точки за обществен превоз – като автогари и жп. гари в тази система, с оглед подобряване на възможностите за пътниците и връзката между отделните видове транспорт – жп., автобусен междуселищен и градски транспорт.
Мотиви за предложеното решение:
Обществения транспорт и неговото развитие са важен елемент в съвременното развитие и постигане на изискванията на намаляване на трафика от лични превозни средства, замърсяването на въздуха с газови емисии и фини прахови частици, и намаляване на шума.

Предложението за решение, ще допринесе за ограничаване навлизането на по-големите автобуси, извършващи обществен превоз на пътници от републиканската и областната транспортна схема, в централната градска част на Сандански, което ще има благоприятно влияние върху трафика и ще ограничи замърсяването.

Предложения шатъл бус движещ се регулярно само между двете автогари, по предварително обявен график, ще бъде в улеснение на пътниците, които ще могат да правят бърз и улеснен трансфер между двете автогари, както и да имат лесен достъп до централната градска част. Услугата следва да бъде безплатна за всички осъществяващи трансфер между двете автогари.

В настоящия планов период 2021 -2027 се предвижда, с помощта на европейски средства и последващо развитие на системата за градски транспорт в Сандански, която ще позволи логическо интегриране на отделните видове транспорт – железопътен и автобусен транспорт, която да позволява комфортно и бързо прехвърляне на пътниците на съществуващите автогари и жп. гари в тази система.

 

 

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано