Оспорват нагласен търг за дървен бос

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Настояват пред земеделския министър Иван Иванов да спре нагласен търг за дървесина в Благоевградска област.

В сигнала се сочи, че на 31 май ще се проведе наддаване за близо 3000 кубика в полза на известен в Гърмен бизнесмен, започнал дейност с дървесина през 2007 година. Данните разкри депутатът от ПП Александър Дунчев, който вчера съобщи и факти за небивала агресия спрямо горски инспектори в Гоцеделчевско, замервани с камъни в района на незаконна кариера в село Плетена.

"С колеги желаем да спасим едни 500 000 лева на горското стопанство и да се спре поредния търг за дървесина, нагласен за една голяма фирма, с регистрация от 2007 година. Предстои провеждане на електронен търг за продажба на прогнозни количества скъпа строителна дървесина от обект 2220-МТ на ДГС Гърмен в размер на 2903 м3 с начална цена 297 097 лева, което прави около 100 лева на кубик. словието е обаче до конкурса да се допуснат само местни търговци. В общината има само няколко фирми, които разполагат с мощности за преработката на тези количества дървесина, което ограничава конкуренцията значително, особено предвид постъпилите сигнали в „Продължаваме промяната“, че върху повечето фирми се оказва натиск да не участват в търга", категоричен е Александър Дунчев.

"Продажбата на дървесина с ограничение за участие само на местни търговци води почти винаги до търгове без наддаване и съответно до продажбата на нулева цена от средно 100 лв./м3 в ДГС Гърмен, докато при малкото на брой общи търгове, без ограничения, продажната цена след наддаване при истинска конкуренция стига до 250-300 лева за кубик", пресмята Дунчв.

"Следователно, ако не се вземат мерки от държавата, има риск от близо 95% чрез провеждането на електронния търг за обект „2220-МТ“ с ограничително условие за „местни търговци“ горското стопанство да допусне потенциална загуба от близо половин милион лева. Тоест, още половин милион към онези 37 милиона лева, загубени в началото на годината със сходни монополни, антиконкурентни и корупционни схеми, прогнодира депутатът, който посочва, че парите отиват в едни партийни каси, тлъсти комисионни или скъпи лимузини. 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано