Осветиха камбана в храм от 17 век

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Нова камбана бе осветена и монтирана в един от най-старите храмове в Югозапада, датиращ от 17 век.

По инициатива на църковното настоятелство на "Свети Никола" в Дупница се извършва и реставрация. Службата за новата камбана бе извършена днес от дупнишките свещеници отец Иван Айдаров и дарителя Юлиан Манов.

"Правим в рамките на каузата за реставрация и възстановяване на богослужението в най-старата дупнишка церква, която е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата. Нашата цел е да популяризираме храма, да припомним на обществеността за неговото реално значение в културен, исторически и духовен план, както и да привлечем съмишленици към каузата. Желанието и надеждата ни е осъществяването на тази кауза да бъде пример, който ще бъде последван от наши съграждани в страната и извън нея и по този начин и други културни обекти в Дупница и региона да бъдат върнати към нов живот", заявиха от настоятелството на "Свти Никола".

"Днес ние символично бием камбаните на нашата църква с призив за почит към предците ни, за почит към старите православни храмове, които са били упование на народа ни в едни от най-тежките години в историята на страната ни, и за връщане към християнската вяра. И тъй като в днешния технологичен свят именно църковният камбанен звън ни подсеща за духовното и Божественото и ни кара поне мислено да се прекръстим. С нея камбаните отново стават три, след като неизвестно кога и при какви обстоятелства е била открадната една от старите, поставени през 30-те години на миналия век", припомни църковният настоятел Иван Айдаров.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано