От АПИ изтекли 200 милиона лева за неремонтирани пътища

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

От регионалното министерство разкриха източване на крупни суми за незапочнати и незавършени обекти на АПИ.

Към днешна дата от всички 84 проекта е завършен само един – пътят към Рилския манастир, на стойност от 6 000 000 лева. 188 000 000 лева все още се намират във фирмите-подизпълнителки. Останалите се намират още във фазата на проектирането, констатирала е проверката на МРРБ. 

"Има само 15 проекта, от които 4 са върнати, 2 проекта са във фаза на подробен устройствен план, има 9 проекта, които чакат за разглеждане в АПИ. Не се знае останалите 68 проекта къде се намират, дали са започнати. По справка от Агенцията по геодезия, картография и кадастър повечето от тях са в най-първоначална фаза, наречена поправка на кадастрална карта", обявиха от пресцентъра на МРРБ.

Насрочена е по-задълбочена проверка към АДФИ и НАП. Проекти за укрепване на свлачища също ще бъдат щателно проверени.

Регионалният министър Виолета Комитова съобщи, че проверката, която е само по документи, е направена след множество медийни запитвания и въпроси от комисията „Манолова“ в 45-то Народно събрание. Като последен етап от нея вчера, 31 май, са поканени всички фирми, получили средства въз основа на договори с „Автомагистрали“ за тези обекти, но нито една фирма не е дошла на тази среща, обясни министърът.

През месец септември 2019 година с правителствено постановление 430 милиона лева  са отпуснати целево от държавния бюджет за решаването на тези остри и наболели проблеми. Те са постъпили в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от там – в Агенция „Пътна инфраструктура“.

На 23.10.2019 г. АПИ сключва общ рамков договор с „Автомагистрали“ ЕАД за тези обекти на стойност 474 млн. лв. без ДДС. По силата на този договор АПИ превежда 221 милиона лева, а в края на 2019-та на „Автомагистрали“, която от своя страна сключва договори с 25 фирми за общо 188 милиона лева за 84 обекта. В тези договори страните са се споразумели да изготвят проекти за конкретните обекти, да се наемат техника и да се доставят материали за бъдещите строежи. Сроковете им са 2 години.

"Към днешна дата няма нито едно разрешение за строеж. Очакваме след около 20 дни да има още едно такова. За останалите проекти, които са в много напреднала фаза, очакваме този процес да продължи до 5 години. Натъкнахме се на следния парадокс. В края на 2021 г. сроковете изтичат, парите се намират в 25 фирми, а дейностите, които е трябвало да бъдат изпълнени, си остават в далечното бъдеще", подчерта Комитова.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано