Откриха кирилски надпис от времето на Симеон в крепостта "Балък дере"

Сподели във Facebook

Един от най-ранните кирилски текстове е открит в местността "Балък дере" при българският поход към Цариград. По времето на цар Симеон там е имало български гарнизон. Учени потвърдиха огромната значимост на находката в Източни Родопи.

С помощта на рефлексно-преобразувателна фотография е установен дълъг старобългарски кирилски надпис, седемредов от вътрешната и четириредов от външната страна на пластина. Откриването на пластината-амулет е в културен пласт, където има множество материали от първата половина на X век.

Този факт насочва вниманието на археолозите към епохата на Златният век на цар Симеон (893-927). Учените започват да съпоставят историческите извори от началото на X век, които описват походите на българският владетел към Цариград, със епиграфският анализ на паметника, където се откроява архаичното изписване на буквите Ж и малка носовка, срещано сред паметниците от X в. Правописът е едноеров, само с голям ер (Ъ), което, според тях, сближава разглеждания надпис с паметници главно от Североизточна България. За разлика от досега известните подобни паметници тук силно впечатление прави каноничното звучене на текста и разчитането на личните имена на молителите, а именно Никола и Павел.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано