Откриха стена на храм и монети от 10 век

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Археолози се натъкнаха на останки от храм, близо до стената на откритата вече църква "Свети Спас". Останките са от раннохристиянска базилика и средновековна църква, съобщиха от Историческия музей в Дупница. Намерени са монети и съдове, датиращи от 10-11 век. Смята се, че са от Първото българско царство.

Разкопките в дупнишкото село Червен брег са под ръководството на екип от трима специалисти с научен ръководител Светла Петрова.

"В резултат на проучването се разкри дъгата на апсидата на южния кораб, застъпила в субструкция стена с посока север юг. Тази стена е част от постройките на античното селище, възможно е да е част езически храм, за съществуването на който има открити във времето назад оброчни плочки. Научното откритие на този проучвателен сезон са основите на трета църква. Тя е еднокорабна и е разположена е на 3 метра северно от северната стена на средновековната църква. Тази църква частично припокрива северния кораб на раннохристиянската базилика. Откритите находки са предимно керамика – късноантична и средновековна, монети – римски, късноантични и средновековни", информираха от дупнишкия музей.

„Проучването на базиликата е от изключителна важност за разпространението на християнството в района, предвид малкото археологически данни за Горното Дупнишко поле и прилежащия регион. Засега това е единствената открита раннохристиянска базилика в района", уточниха археолозите.

Находките ще се реставрират и след това ще се изложат в музейната зала.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано