Отмениха тържества на МВР заради убит полицай

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

МВР отмени тържества, посветени на Празника на полицията.

Това е в знак на съпричаствост към убития на българо-турската граница млад полицай.

Той е загинал на място с един куршум край село Голям Дервент, обяви вътрешният министър Иван Демерджиев. Сержант Петър Бъчваров и служител на МО са били на смяна. Те забелязали срез на оградата. Слизайки от служебната кола полицаят насочил фенера към оградата. Веднага последвал изстрел от съседната територия- Турция. Той е убит с първия изстрел. Служители на МО успява да се скрие зад колата. По него започва стрелба. Той отвръща със служебното си оръжие. По негови думи по него са произведени 10-15 изстрела. Той остава невредим. Групата, произвела изстрелите, се оттегля към вътрешността на Турция. Осъществен е контакт с турските власти. Предприети са действия по установяване на извършителите, обясни Демерджиев в ефира на Нова. Той обясни, че би било трудно на граничните служители да работят с бронежилетки. „В този случай изстрелът е бил в главата на служителя, така че бронежилетка няма да помогне“, допълни той.

Демерджиев обясни, че видеонаблюдението в района не е било от помощ през нощта, защото по това време на денонощието камерите хващат само силуети.

„Доведена е жандармерия и разследващи, много екипи работят. Имам уверението на турските власти, че тези хора ще бъдат намерени и изправени пред закона“, каза министърът на вътрешните работи иван Демерджиев. „Тези момчета всеки ден с телата си спират този мигрантски натиск. Всеки ден оградата се кърпи и поддържа от екипите. Става въпрос за изключителна агресия“, добави той.

“Ще отговорим с необходимата сила на тази агресия. Ще бъдем безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота и здравето на служителите ни по границата”, заяви Демерджиев.

Днес Демерджиев ще проведе разговор с турския министър на вътрешните работи. “Ще изисквам турската страна да разбие каналджийските мрежи, както ние. Поискал съм същото от ”Европол” и от ЕК. Докато тези каналджийски мрежи не бъдат разбити изцяло, това ще се случва не само с наши служители, а и с чужди”, категоричен бе той.

Той определи инцидента като „гнусна проява на човек, който ще бъде издиран и наказан от закона, ще бъде съден в Турция, като бъде заловен“.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано