Отново удължиха извънредната обстановка

Сподели във Facebook

Удължиха за пореден път епидемична обстановка. "Правим го, за да запазим възможността, в зависимост от развитие на обстановката, здравният министър да издава заповеди, с цел намаляване разпространението на коронавируса, съобщиха от НОЩ на извънреден брифинг.

Епидемичната ситуация е до края на месец юли. Кирил Ананиев обясни, че НОЩ е взел решение за засилване на контрола по спазване на мерките. Ще препоръчаме и на Областните щабове.

Министърът обясни, че ще им бъде препоръчано, на базата на критичен анализ, да намалят до минимум масовите мероприятия, защото в последните седмици наблюдаваме силно разпространение на вируса.

Ще издам днес или утре заповед, като ще определя страните в Европа и тези от Шенген и третите страни, гражданите от които ще могат да влизат на територията на България, както и тези, които ще могат да влязат в България, но ще бъдат под 14 дневна карантина, информира Ананиев.

"През май стартира клинично изпитване с лекарствен продукт Ивермектин. До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в България. Имаше данни в края на месец април от Австралия, които са наблюдавали активно Ивермектин. България беше първата държава в ЕС, която стартира такова клинично изпитване. Малко след нас започна Испания, вече има такова изследване в Бразилия, в САЩ. В края на месеца се надяваме, че ще имаме вече клинични резултати от тази група от 30 пациенти", обяви Ананиев.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Короната -
    Уакахте се тотално.

Избрано