Отварят за три дни родната къща на Македончето в Благоевград

Сподели във Facebook

Благоевградчани честват 170 години от рождението на Георги Измирлиев - Македончето. Въпреки пандемичната обстановка са планирани тържества, открити уроци и рецитали.

Тържествата в Благоевград в чест на Горноджумайския революционер започват на 19 април. в 11.00 часа в родната къща на Георги Измирлиев е възстановката, която пресъздава първите години от живота му. Ученици в ролята на екскурзоводи ще разказват за героя. От 17.00 часа във фоайето на сградата на Община Благоевград ще бъде открита изложба, посветена на Априлското въстание от 1876 година.

На 20 април от 11.00 часа в къща „Роден дом на Георги Измирлиев“ ще се проведе музеен урок, посветен на 145 години от Априлското въстание.

На 21 април в 10.30 часа в двора на Пето СУ „Георги Измирлиев“ Благоевград – полагане на цветя на бюст-паметника на Георги Измирлиев. Ритуал и рецитал ще има пред паметника на революционера на площада, носещ неговото име.

На 22 април от 11.00 часа в Измирлиевата къща ще обявят победителя в ученическия конкурс за информационно табло на родния дом на Македончето в квартал "Вароша". Следващият ден е ученическият конкурс „Духовните измерения и идейното наследство на Георги Измирлиев. Какво е за мен да съм ученик в училището, което има за патрон Горноджумайският апостол Георги Измирлиев“ – рисунка, есе и стихотворение. През трите дни посещенията в къщата-музей са безплатни.

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 година в град Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици. Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг. В разгара на подготовка е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 година в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано