Паметник на македонска революционерка в Благоевград

Сподели във Facebook

Откриват бюст-паметник на тетовката и известна революционерка Мара Бунева. Той е в централната градска градина в Благоевград.

Мара Бунева е внучка на българския герой Бори Бунев, спасил Петрич от гръцка окупация. Скулптурата е дело на Александър Хайтов, а каменоделската част на столичния общински съветник Димитър Антов. 

Тя е родена през 1902 година в северозападния македонски град Тетово, тогава в Османската империя, днес в Северна Македония.

По майчина линия революционерката е внучка на легендарния Захарий Манойлов, който има заслуга за построяването на християнския храм „Свети Димитър“ в Тетово по турско време.

Бащата на Мара Бунева – Никола Бунев, е другар на бележития публицист Матей Геров и на д-р Никола Герасимов, и е кмет на Тетово в периода 1915 – 1918 година.

Братовчедът на Мара Бунева Борис Андрейчин, адвокат в Тетово, е убит за наказание на 31 януари 1928 година, а близките ѝ Стефан Паркачев, Манол Стоянов и Веса Анчева са подведени под отговорност и бити заради предполагаемо съучастничество в атентат, но по-късно са освободени.

На 13 януари 1928 година Мара Бунева разстрелва в центъра на Скопие, на стария Камен мост на Вардар, Велимир Прелич, след което се прострелва в гърдите. Велимир Прелич е юридически съветник на Скопска Бановина и като такъв е отговорен за Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация. Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, Мара Бунева отговаря: „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си.

Мара Бунева умира на следващия ден, 14 януари от раните си. Погребението ѝ е извършено без свещеник и опело в безименен гроб. През 2008 година в навечерието на честванията на Мара Бунева Скопие осъмва с надпис „Смърт за българите и предателите на 13 януари“, изписан на сграда близо до българския Културно-информационен център в града. Българското правителство реагира остро против антибългарското съдържание.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано