Парламентарист за два месеца в Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

След нареждане от Централната избирателна комисия членовете на ОИК-Благоевград отново заседаваха извънредно. Този път бяха на поправителен. Това трябваше да се случи, за да освободят предсрочно любимата им съветничка Валентина Шаркова, която на предходно заседание оставиха в ОбС, въпреки съдебен акт на ВАС за тежък конфликт на интереси.

"В ОИК 0103 Благоевград постъпи писмо от ЦИК, с техен изх.№МИ-15-125 от 27.07.2023г. , което е заведено с входящ №921-МИ от 28.07.2023г. във входящия регистър на ОИК. С писмото се дават конкретни указания на ОИК, да преразгледа свое решение от 23 юли. Посочено е, че ОИК следва да съобрази изцяло, че в хипотезата на чл.30,ал.4,т.11 от ЗМСМА същата действа в условията на обвързана компетентност, от една страна , а от друга, че при неизпълнение на своите задължения да обяви предсрочното прекратяване на пълномощията на общински съветник , на членовете и ще бъдат наложени административни наказания по реда на чл.495,ал.2 от ИК", сочат от благоевградската комисия.

От днес Валентина Шаркова не е съветник. Отнето е пълномощното й. До дни клетва полага Димитър Урдев, който е неин съпартиец от ЗС "Александър Стамболийски". Той ще бъде на банката в местния парламент два месеца. Припомняме, че Шаркова бе санкционирана от Антикорупционната комисия за гласуване в полза на другия й работодател - Георги Тозев-концесионер на мола в Благоевград. Във ВАС народната избраничка отърва рекордната глоба и конфискация на 110 500 лева. Вместо това, Валентина Шаркова се раздели с едва 100 лева за адвокатски хонорар на Комисията. Куриозното е, че актосъставителите трябва да й заплатят 2000 лева разноски по делото. До решението на ВАС се стигна след като Шаркова атакува Антикорупционната комисия, която освен отнемане на имущество в пари, я глоби и 10 000 лева. Председател на съдебния състав Бе Росен Василев, който е бивш окръжен съдия в Благоевград. Той обаче все пак е констатирал конфликт на интереси при Шаркова.

Валентина Шаркова е поредната съветничка в Благоевград, попаднала под ударите на Закона за конфликт на интереси. В качеството си на заемаща висша публична длъжност, е упражнила правомощия в частен интерес на свързано с нея бизнесмен, а това е другият й работодател Георги Тозев, концесионер на бившия Градски универсален магазин, сега мол "Ларго". Материалната облага, реализирана в резултат на конфликта на интереси, е в размер на 100 466 лева. Те се отнемат в полза на държавата. На Шаркова бе наложена и глоба в общ размер на 10 000 лева. Валентина Шаркова е участвала в гласуване на 13 ноември 2020 г. в ОбС., с което са намалени с 30 % заплащани концесионни такси от наематели на общински търговски обекти, а на 22.11.2020 г. е гласувала да бъде освободено изцяло от заплащане на концесионни такси за срок над 1 г. дружество, в което тя е била наета на трудов договор. Шаркова е упражнила правомощието си по начин, който да благоприятства фирмата за постигане на по-добър финансов резултат и евентуално да способства за разпределение на бъдеща печалба.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано