Патриотични шествия, молебен и поклон пред освободителите в Благоевград

Сподели във Facebook

Благоевградчани се поклониха пред паметта на загиналите за свободата ни от турско робство.

Празничният 3 март започна с панихида и ритуал пред мемориала на освободителя на Горна Джумая майор Иван Павлович Орлински пред храм "Въведение Богородично".

Шествие тръгна на два лъча, които се събират пред паметника на воеводата Гоце Делчев на площад „Македония“. Ученици от всички училища поеха със знамена от Съдебната палата. Те преминаха по улица "Тодор Александров", предвождани от оркестър на Биг Бенд.

Вторият лъч е от градинката при стадион "Христо Ботев", където е паметният знак в чест на посрещането на руските войници преди 142 години. Шествието преминава по улица "Трети март" и стига до площада.

Тържеството продължава с издигане на националния флаг в 11.00 часа пред паметника на легендарния Гоце. Благоевградски свещеници отслужват молебен за здраве и благоденствие на всички в града и населените места.

Програмата, посветена на 142 години от Освобождението на България, продължава с празничен концерт на Ансамбъл ,,Пирин“ на площад „Македония“. 

Регионален исторически музей-Благоевград представя урок по родолюбие, съвместно с клуб "Традиция".

Всеки може да види безплатно въоръжение и униформи от времето на Руско - турската Освободителна война. Желаещите да посетят урока могат да го направят от 13:30 часа в конферентната зала на музея.

От 14:00 часа ще бъде открита фотоизложбата "Истинската България" на Асен Великов.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано