Патриотично шествие и поклон пред Ильо Войвода

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

С патриотично шествие, поклон пред паметника на Ильо Войвода и възстановка отбелязаха 145 години от падането на турското робствоосво. Участваха над 100 родолюбци от дружество "Традиция", признателни граждани в Кюстендил, общинари, политици.

Пред възрожденския комплекс, част от който е и къщата-музей на легендарния Ильо Войвода се проведе историческа възстановка по посещане на освободителите в Кюстендил през 1878 година.

Кюстендил е сред последните освободени български градове в рамките на Руско-турската война от 1877-1878 г. В средата на януари 1878 г. руската войска е в близост до града. В непосредствена близост е и четата на Дядо Ильо войвода, разположена като разузнавателен отряд в района на село Коняво. От там се прави връзка с родолюбивото кюстендилско гражданство, което настоява да се извърши по-скоро Освобождението на града поради обстоятелството, че в него вече няма турска власт. Турската власт е избягала, създадено е едно временно управление, което е смесено.

Доста голямо влияние има Кюстендилският митрополит Иларион. По негово настояване се изпраща делегация от видни кюстендилци към София, където има представители на руското командване. След известни перипетии и с помощта на Ильо Марков делегацията успява да стигне до столицата и да убеди руското командване, че трябва да се извърши Освобождението на Кюстендил.

Освобождението успешно е извършено на 29 януари 1878 година привечер. Около 15 часа руската войска се строява на моста Бистрица (днешния мост при село Ябълково) и от там с три колони започва щурмуването на града. Турската артилерия дава няколко неуспешни залпа, руската войска се придвижва по трасето към Кюстендил и към 18.30 ч. градът е освободен.

Илия Марков Попгеоргиев (1805-1898), по-известен като Ильо войвода, Дядо Ильо Малешевски – участва в тази война като един от главните ръководители на паравоенни формации – на четите, които са формирани. Те имат предимно разузнавателен и диверсионен характер. Той се движи с руската армия през цялата война, независимо че здравословното му състояние не е добро."

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано